Het startproces van het houtskeletbouw
Na alle onderhandelingen over uw woning volgen de werken in ons atelier. Indien u dat wenst, kan u regelmatig foto's ontvangen van de werken in ons atelier. Hierna wordt u verwittigd over de start op de werf. We beginnen met het nivelleren van de bouwgrond, waarna de muurelementen volgen, die bij ons in het atelier gemaakt werden. Daarna volgen de dakconstructie, dakpannen en indien nodig het gevelmetselwerk aan de buitenkant van uw woning (facadestenen).
De binnenafwerking kan daarna van start gaan. Die afwerking bestaat uit alle elektriciteitsaansluitingen, bedradingen, waterleiding en aansluitingen, plaatsing van de de keuken en/of de vloer die u gekozen heeft. De vloer, uit hout of steen, kan u uitkiezen in een grote toonzaal waar u zeker uw gewenste vloer zal vinden. Alles kan via ons aangekocht en gekozen worden.
-
De voordelen van houtskeletbouwBij houtbouw zijn alle dragende elementen van een bouwconstructie in hout. Twee technieken komen daarbij het vaakst voor en hebben zich al talloze keren bewezen: houtskeletbouw en houtmassiefbouw. Ze staan beide garant voor handige voordelen, die we hier even opsommen:
1. Licht materiaal
Een houten bouwconstructie is veel lichter dan een traditionele woning. Daardoor heeft houtbouw met 1kg/cm² vereist draagvermogen minder zware funderingen nodig. Normaal is dat 2,5 kg/cm². Houtbouw is dus ook geschikt voor gronden met minder draagkracht. Extra verdiepingen bij een bestaande woning, het zogenaamde optoppen, kunnen ook veelal bij houtbouw makkelijk bijgebouwd worden zonder de draagkracht in gevaar te brengen.
2. Snelle opbouw
De assemblage van houtbouwelementen wordt vooraf gedaan. Nadien moeten die elementen op de bouwwerf gemonteerd worden en vastgemaakt worden op de vloerplaat. Dankzij de snelle assemblage, waarmee de ruwbouw snel water- en winddicht is, heeft het weer dus maar een beperkte invloed op de werken.
3. Minder kosten
Houtbouw is kostenbesparend omdat houtbouw snel gaat. Bouwers hoeven dus niet lang dubbele huur te betalen tijdens de werken. De funderingen zijn dankzij hun licht gewicht ook een besparing. Bovendien verbruikt houtbouw weinig water. Waar bij een traditionele woning ongeveer 6000 liter water verbruikt wordt, is dat bij een houtbouwwoning veel minder. Het zogenaamde droogstoken is bij een woning in houtbouw niet vereist.
-
4. Zorgt voor isolatie en goede akoestiekHout isoleert veel beter dan klassieke bouwmaterialen. Op die manier is houtbouw een bouwtechniek die zowel duurzaam als toekomstgericht is. De bouwtechniek voldoet perfect aan de vereisten op de bouwplannen van passief of lage-energiewoningen. Ook de akoestische isolatie van hout ligt hoog.
Meer weten over het respecteren van de akoestische comfortcriteria in houtconstructies?
5. Beschermd woonklimaat
Hout werkt als een buffer voor het klimaat in huis: de afkoeling en opwarming gaan veel geleidelijker dan bij klassieke materialen. Dat houdt de luchtvochtigheid stabieler, waarmee schimmels, huisstofmijt, virussen en bacteriën niet zo actief kunnen zijn. De kans op allergieën en infecties van de luchtwegen verkleinen zo ook.
6. De duurzaamheid van hout
Houtbouw benut verduurzaamd naaldhout, dat procedé A2.1 volgt.
Meer over houtverduurzaming naar risicoklasse 2
7. Warmtegevoel van hout
Hout geeft ook een warmer gevoel: Bij een traditionele woning voelt de binnentemperatuur ongeveer twee graden kouder aan dan bij een houtbouwwoning. Hout zorgt dus voor een comfortabel gevoel, maar ook zorgt daarbij nog voor lagere verwarmingskosten.
Call Me Back
Realisaties